stresul profesional
Publicat la 13. 04. 2021 de către Dr. Mihai Câsu și Dr. Damian Popescu

Insomnia reprezintă incapacitatea realizării funcției somnului din cauza scurtării semnificative a duratei și/sau calității acestuia. În practică, s-ar traduce prin probleme de inițiere sau menținere a somnului, sau prin treziri la ore foarte mici, elemente care fac să dispară caracterul restaurativ al somnului. Cu alte cuvinte, somnul nu vă mai odihnește, nu mai are darul de a ajuta la refacerea organismului.

Pe cale de consecință, după instalarea insomniei, trebuie să ne așteptăm să apară unul sau mai multe semne, cum ar fi: oboseală sau stare de rău, dificultăți în menținerea atenției sau a memoriei, diminuarea capacității de a funcționa în sfera profesională, socială sau educațională, iritabilitate sau labilitate emoțională, somnolența diurnală, scăderea energiei vitale, a creativității și a motivației, tensiune fizică și psihice, dureri de cap, disconfort abdominal, accentuarea stărilor de stres.

Stresul în general și cel profesional în special, sunt principalele cauze ale insomniei psihofiziologice tranzitorii sau insomnia adaptativă.

Insomnia adaptativă este provocată de apariția unor factori de stres emoțional intens și care produc modificări profunde ale stării emoționale a individului. Nu există individ care să nu fi avut „plăcuta” ocazie de a fi experimentat pe durata vieții sale cel puțin câteva episoade, mai scurte sau mai lungi, de astfel de insomnii adaptative. O serie de date epidemiologice recente sugerează că între 33-50% dintre adulții activi profesional au cel puțin un episod de insomnie adaptativă pe parcursul unui an.

Dacă facem o corelație cu incidența sindromului burnout care ajunge la 50% dintre adulții angajați, ne dăm seama de cât de strânsă este legătura între stresul profesional și tulburările de somn.

Stresul profesional poate să afecteze un angajat în mai multe feluri, poate să acționeze în mod cronic (ca în sindromul Burnout) și să erodeze lent și treptat capacitatea de funcționare socio-profesională sau să acționeze acut, prin apariția unor probleme profesionale deosebite (solicitări exagerate și nerealiste, pierderea locului de muncă, modificarea bruscă a statutului social și profesional, retrogradări, penalizări, anchetări, etc).

În ambele situații sunt puse la încercare mecanismele adaptative ale individului, mecanisme care, din păcate, ne sunt de cele mai multe ori necunoscute. Marea majoritate a indivizilor nu sunt conștienți de faptul că posedă adevărate patternuri de comportament reactive în situații stresante, prin urmare, atunci când vor începe să apară tot felul de simptome psihice și fizice cauzate de factorii de stres, începând cu insomnia adaptativă, vor începe să atribuie aceste semne unor boli somatice, fără a identifica stresorul din viață lor.

Din aceste motive, atunci când începeți să aveți probleme de somn, sunteți anxioși, iritabili, tot mai obosiți, letargici, epuizați, aveți tendința de a sta tot mai mult în pat, sunteți triști, depresivi, melancolici, aveți dureri de cap, de ochi, dureri abdominale, e momentul să vă faceți o evaluare neurologică și psihiatrică, precum și o evaluare psihologică, pentru a putea identifica agenții cauzatori și a trece la vindecare.

De cele mai mult ori, identificarea și îndepărtarea factorilor de stres din viața dumneavoastră vor fi suficiente pentru a depăși momentul dificil și a vă reveni la capacitatea avută în trecut. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru și insomnia și semnele adiacente persistă, ar fi bine să treceți la o evaluare neurologica a somnului, eventual un EEG de somn și un examen psihiatric. În acest fel se pot identifica modificările somnului și chiar iniția un tratament specific, în urma evaluării echipei neuro-psihiatrice.

EEG-ul de somn este o metodă neinvazivă de monitorizare a funcționalității creierului în timpul somnului. Pacientul este internat pentru o noapte, într-un spațiu special amenajat, conectat permanent la un aparat de înaltă performanță care înregistrează diferiți parametri biologici (activitate electrică a creierului, mișcările corpului, ale globilor oculari, contracții ale musculaturii, EKG, mișcări respiratorii, etc.). La finalul examinării se generează un raport care conține informații cu privire la fazele somnului, durata și procentajul acestora, evenimentele care au apărut pe perioada somnului. Pe baza acestor informații echipa multidisciplinară (neurolog, psihiatru, psiholog, penumoftiziolog, ORL-ist) poate să stabilească diagnosticul, tratamentul și prognosticul eventualelor probleme medicale identificate.

Nu uitați că cea mai mare problemă a celor afectați de insomnie este ignoranța. Lipsa unei evaluări medicale, combinată cu o mulțime de informații inadecvate găsite pe internet, pot să conducă spre automedicație și în cele din urmă spre dependența de diverse somnifere. În alte cazuri, soluțiile oferite de prietenii binevoitori, de genul consumului de alcool sau de canabis, nu fac decât să agraveze problema. Este bine-cunoscut în mediul medical faptul că, atât alcoolul cât și canabisul, sunt substanțe psihoactive cu foarte mare potențial de inducere a insomniei.

Persistența îndelungată a insomniei adaptative, este baza pe care se clădesc diverse alte afecțiuni psiho-somatice: ulcerul gastro-duodenal, enterocolită ulcero-hemoragică, hipertensiunea arterial, psoriazisul, boala Hashimoto, șamd.

În concluzie, este de mare importantă o identificare cât mai precoce a acestui tip de insomnie, o prezentare rapidă la o evaluare psihologică, neurologică și psihiatrică și luarea de măsuri eficiente.

Trebuie să menționăm că în cazul unei depistări precoce a acestei tulburări, psihoterapia va fi eficientă în aproape 90% din cazuri. Dacă insomnia persistă între 1-2 luni sau chiar mai mult, e posibil să fie nevoie de o abordare medicamentoasă a problemei, utilizând exclusiv la indicația medicului psihiatru, o serie de medicamente anxiolitice și hipnoinductoare pe o perioadă cât mai scurtă cu putință.

 

Află mai multe despre Tulburările de somn și Stresul Profesional (I)

© 2021 - MindReset.ro - Toate drepturile rezervate.